- Alimentació rica en calci i vitamina D. En general el tipus de menjar que fem aquí (s’anomena dieta mediterrània) és rica en calci i vitamina D. Però en la gent que pateix osteoporosi es recomana especialment important consumir productes rics amb aquestes dos substàncies. Aquests aliment són:
- Calci: Llet i derivats làctics (iogurt, formatge, quallada,…), peixos (salmó, sardines), algues marines, gambes, ostres, vegetals en general (espinacs, col, bledes, julivert,…), mongetes, clara d’ou, pa, fruits secs (especialment les ametlles, cacauets, nous, figues seques i avellanes), tofu i taronges. En general sis gran grups: llet i derivats, peixos de mar, fruits secs, llegums, cereals i vegetals de fulla verda.
- Vitamina D: oli de peix, peixos de mar, rovell de l’ou, greix de la llet (mantega, nata,…), pastanagues, bolets (rovellons, ceps,…), fetge i llet sencera.
S’absorbeix millor el calci de la llet i del peix de mar que la de les verdures i els fruits secs.
- Diferències entre els diferents tipus de llet:
- La llet de vaca o d’ovella semidesnatada o desnatada té la mateixa quantitat de calci que la sencera, en realitat té un petit percentatge superior. Però té menys vitamina D.
- La llet d’ametlles té la meitat de calci que la de vaca o ovella, però té molt poc greix. No es recomana per gent amb osteoporosi.
- La llet o beguda de solla té el mateix calci que la llet de vaca o ovella, i ademès té molt poc greix.
- Les llets enriquides amb calci poden aportar més calci en persones amb osteoporosi.
- Altres recomanacions sobre alimentació:
- Evitar l’alcohol, evitar el cafè (no més de 3 cafès/dia) i tabac.
- Evitar un excés de proteïnes i un excés de fibra.
- Evitar una dieta massa rica en sodi (en sal).
- El calci s’absorbeix pitjor amb l’àcid fosfòric (no prendre begudes de cola).
- El calci s’absorbeix millor amb la vitamina D (veure més amunt), la lactosa (de la llet) i l’àcid ascòrbic (vitamina C ).
- Els bolets no tenen calci, però sí vitamina D i fòsfor (ademès de iode, magnesi i vitamina B, que van bé per altres malalties).
- Prendre el sol, si és possible, 30 minuts al dia. Això és perquè a la pell és un dels llocs on es produeix més vitamina D activa. Quan no faci massa fred és bo portar els braços, la cara i les cames descobertes perquè hi doni el sol.
- Evitar sobrecàrregues (pel risc de fractura vertebral o caiguda):
- Evitar tasques repetides (agafar pesos, blegar la columna,…).
- Evitar moviments i postures forçades (sobretot les flexions de la columna) i/o mantingudes. Tampoc es recomanen moviments bruscs (ni tan sols per aixecar-se).
- Consultar amb el metge de capçalera els nous fàrmacs receptats.
- Exercici moderat i suau. En general les persones sedentàries tenen més risc de patir osteoporosi que les persones actives. Els exercicis que es recomanen especialment són:
– Caminar (entre una hora i una hora i mitja al dia).
– Natació, gimnàsia manteniment, dolça o postural,…
Es recomana no estar moltes hores assegut i evitar el sedentarisme.
- Llit ferm i no massa. El matalàs s’ha d’enfonsar a l’alçada de les espatlles i la pelvis (les caderes). No es recomanen els matalassos de escuma (massa tous) ni de molles (massa durs), els que millors resultats tenen són els de motlles combinat amb làtex o viscoelàstic. S’han de donar la volta regularment cada 2-3 anys (alguns tenen costat d’estiu i d’hivern) per evitar que es deformi per fer-lo servir sempre en una mateixa posició. Utilitzar un coixí d’alçada baixa-intermitja, per mantenir la columna en una posició neutra. Es recomana fer-hi un clot en el centre abans de dormir. Si dormen dues persones juntes normalment necessiten coixins de consistència diferenta. Al canviar el matalàs normalment és necessari també canviar el coixí. Es recomana sempre que sigui possible llençols i fundes de fibra natural.
- Cadires altes amb reposabraços i respatller alt. Evitar les posicions amb la columna massa blegada endavant. Si hem de llegir o cosir, millor fer-ho sobre d’una taula amb els braços recolzats a la taula.
- La prova que pot diagnosticar una osteoporosi és una DENSITOMETRÍA ÒSSIA.
- Seguir el tractament mèdic pautat (metge de capçalera o traumatòleg) per l’osteoporosi amb regularitat i de forma perllongada. Acostuma tenir dos medicaments:
- Calci (en comprimits o en sobres): s’ha de pendre cada dia.
- Medicament del tipus de bifosfonats (per ajudar a introduir el calci a l’os): es pot receptar cada dia o un cop a la setmana o una injecció cada 6 mesos.
- El control evolutiu de la seva osteoporosi i del seu tractament el pot fer el metge de capçalera. L’osteoporosi és la descalcificació dels ossos, i és diferent de l’artrosi que és el desgast que afecta al joc dels ossos (a les articulacions). L’osteoporosi no té perquè ser dolorosa a no ser quan està molt evolucionada i comença a provocar petites aixafaments vertebrals a la columna.
- Veure “Consells sobre COM EVITAR CAIGUDES” (drperemir.com) perquè l’osteoporosi i les caigudes són els dos factors de risc més importants que provoquen les fractures.