• Clínica Teknon Privado
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic
  +34 93 822 07 07

(També conegut com un “dolor cervical”, “contractura”)

 1. Repòs relatiu. Evitar les sobrecàrregues (de pesos o de posicions) que provoquen dolor. Reduir el nivell d’activitat en general.
 2. Escalfor local. Pot ser seca (esterilla, bufanda) o humida (bossa d’aigua calenta, dutxa,…), aquesta última té un efecte de massatge associat. Vigilar de no tenir-la massa estona per reduir el risc de cremades. Es recomana tres cops al dia durant uns 20-30 minuts.
 3. Seguir el tractament medicamentós i/o rehabilitador prescrit pel seu metge tal com ell li ha proposat.
 4. Evitar aquelles postures o actituds que carreguen la columna cervical:
 • No mantenir la columna molta estona en una mateixa posició. Si no es pot canviar de postura periòdicament s’han d’establir pauses de descans a la feina.
 • No estar assegut o conduint durant més de 30 minuts.
 • No llegir, treballar o cosir amb una taula massa baixa.
 • Recolzar els braços a la taula de treball. No tenir-los suspesos enlaire.
 • No encorbar-se ni mantenir-se massa estirat (redreçat, tibant,…).
 • No aixecar pesos (això inclou bosses de la compra, nens,…) de més de 1 Kg.
 • Evitar girs repetits i forçats del cap, sobretot flexions i/o rotacions.
 • Evitar l’aixecament repetit o forçat dels braços per sobre del cap.
 • Els objectes de treball no tenir-los a més de 40-50 cm de distància.
 • És preferible estar assegut que de peu quan el treball no requereixi aixecar-se freqüentment ni la realització de grans esforços.
 • Si és necessari seure fer-ho amb l’esquena recolzada i dreta sobre el respatller, els genolls amb línia amb els malucs i els peus a terra. Fer servir cadires altes. Es millor recolzar el cap si es pot. Una tovallola per donar forma a la columna cervical ajuda a relaxar-la.
 • Evitar més de 5 minuts seguits o 30 minuts al dia amb el telèfon mòbil o tableta amb el cap blegat.

 

 1. Canvis de postura a intervals regulars (al llit, assentat o de peu).
 2. Es bó practicar tècniques de relaxació, sense postures forçades. Especialment si hi ha problemes de stress o d’ansietat afegits (que moltes vegades no són evidents).
 3. No es recomanen massatges profunds en les 2 primeres setmanes.
 4. L’acupuntura no ha demostrat beneficis en les primeres setmanes.
 5. No es recomana conduir perquè està reduïda la capacitat de moviment.

 

Al dormitori:

 1. Dormir preferentment de costat amb les cames doblegades (aquesta és la millor postura) o estirat (decúbit supí). No dormir cap per avall (així la columna es troba amb unes corbes anormals).
 1. Fer-ho en un llit ferm i no massa dur (no rígid), però sobretot

que no s’enfonsi. Si el somier és metàl·lic o de làmines de fusta pot ser suficient, tot i que el millor és una fusta a sota el matalàs. Si el matalàs és de goma escuma es recomana substituir-l’ho.

 • Utilitzar un coixí d’alçada baixa-intermitja, per mantenir la columna en una posició neutra. Es recomana fer-hi un clot en el centre abans de dormir. El diàmetre acceptable és de 20 centímetres amb el clot al mig.
 • Els coixins de papallona cervical tenen ja aquesta forma, es poden recomanar, però no són imprescindibles, ja que es pot fer servir un coixí normal i moldejar un solc central. No són recomanables els coixins de goma escuma de forma suposadament anatòmica per ser excessivament rígids i no adaptar-se als canvis posturals.

 

Al bany:

 1. Rentar-se la cara blegant les cames. Blegar la columna el menys possible. Es millor que la pica sigui alta i es puguin blegar les cames per sota.
 2. Es preferible dutxar-se que banyar-se (dutxa calenta quan hi ha contractura durant uns 5-10 minuts).

 

Exercici (a partir del 3r dia):

 1. Realitzar exercicis suaus per enfortir els músculs (segons la recomanació del seu metge o fisioterapeuta), sobretot els de la part anterior (escalens), lateral (rotacions) i paravertebral o posteriors (extensió de la columna). No abans del 3r dia.
 2. Es desaconsella totalment aquells exercicis que provoquin dolor.
 3. Evitar els esports; sobretot ciclisme, rem, esports asimètrics (tennis, golf,…) i esports d’elevació de braços (bàsquet, handbol,..).

 

Collaret cervical:

 1. No el necessiten tots els malalts, depèn del seu metge.
 2. Pot ser rígid (de material plàstic, incòmode, es reserva per fractures) o tou (goma escuma, que és el d’utilització habitual).
 3. No és recomanable portar-lo més temps del que li recomani el seu metge (ideal: 3-7 dies, mai més de 2 setmanes). El portar-lo indefinidament provoca atròfia de la musculatura que no és bona.
 4. Es pot portar contínuament o a temps parcial. La seva utilització a la nit és en ocasions més efectiva que durant el dia, perquè evita aquelles postures forçades. Si es pot, es recomana a temps complert (dia i nit), tot i que molts malalts no ho toleren a la nit.
 5. S’ha de portar en situacions de risc per protegir la columna cervical, per exemple, els primers dies quan es va amb cotxe d’acompanyant. No es pot portar per conduir, està prohibit!!.