• Clínica Teknon Privado
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic
  +34 93 822 07 07

Informació general sobre les infiltracions:

 • El seu metge ha cregut adient realitzar una administració local punxada de medicació amb finalitat analgèsica, antiinflamatòria o combinada.
 • Ha d’informar al metge si té al·lèrgies a qualsevol medicament o reaccions adverses a infiltracions prèvies.
 • Abans de recomanar aquest tipus de tractament s’aconsella esgotar els tractaments amb repòs relatiu, mesures locals i antiinflamatoris/analgèsics (5-7 dies).
 • Qui millor el pot aconsellar sobre quin tipus d’infiltració és la millor per vostè és el seu metge.

Es poden practicar 4 tipus infiltracions:

 • Infiltracions amb Arnica (Traumeel). Són derivades de productes naturals.
 • Infiltracions amb corticoids. Tenen efecte antiinflamatori més potents però també més efectes secundaris. En general no molt ben tolerades, tenen un “descrèdit” entre la gent en la major part de coses no justificat. Es poden fer de triamcinolona o dexametasona. S’acompanyen normalment d’anestèsics locals.
 • Infiltracions amb col·lagen. Permeten reparar i regenerar teixits, Normalment se n’han de realitzar 5 (entre 4 i 10). No és necessari posar anestèsia perquè l’agulla és la més fina que hi ha.
 • Infiltracions amb àcid Hialurònic. Permeten reduir el dolor de les articulacions amb lesions condrals o artrosis. N’hi ha diferents tipus amb que s’han de posar 1, 2, 3 o 5 vegades seguides.

 

Els principals efectes adversos de les infiltracions amb glucocorticoids (conegudes com “infiltracions amb cortisona”) són:

 1. Risc d’infecció articular: En una de cada 10.000 infiltracions (1/10.000) hi ha un risc d’infecció. Es un risc que es dona en qualsevol tipus d’injecció i qualsevol tipus d’infiltració.
 2. Risc d’artritis aguda postinjecció (dolor intens) per dipòsit de microcristalls de corticoids: 1-3%. Necessita analgèsia convencional (paracetamol, ibuprofé,…).
 3. Mareig o pèrdua de coneixement durant la punxada o immediatament desprès.
 4. Hematoma en la regió infiltrada.
 5. Despigmentació cutània (pèrdua de color) de la zona infiltrada.
 6. Atròfia del greix de la zona infiltrada (reducció de volum).
 7. Extremitats o dits blancs o pàl·lids per vasoconstricció.

 

Les infiltracions amb àcid hialurònic es realitzen dins de l’articulació i estan indicades en malalts amb problemes del cartílag. Respecte als riscos explicats, també presenta el risc d’infecció, d’artritis, de mareig o pèrdua de coneixement o d’hematoma. L’àcid hialurònic el pot comprar vostè a la Farmàcia o el tenen a la majoria de centres on practiquen infiltracions.

Sí que es poden fer infiltracions en malalts amb problemes de coagulació o tractament amb anticoagulants (per exemple: en tractament amb SintromR, aspirina, Plavix,…). S’ha de realitzar amb una tècnica concreta i per professionals amb molta experiència amb infiltracions. Sempre existeix un risc baix d’hematoma que s’ha de conèixer.

Els malalts diabètics poden rebre infiltracions de cortisona però han de saber que els nivells de glucèmies es poden descompensar durant els 5 dies posteriors, especialment en els tractaments amb insulina (menys en el cas dels antidiabètics orals), i necessitaran un control addicional i ajustament de dosis per part del metge de capçalera durant aquests cinc dies. És recomanable que es controlin diàriament a casa el control de sucre al matí i al vespre durant aquests 5 dies.

Ha d’informar al metge si durant la infiltració té símptomes que van més enllà del dolor i cremor local al lloc de la punció (corrents, formigueig, falta de sensibilitat, sensació d’adormit de l’extremitat,…).

Si té febre igual o superior a 38ºC s’ha de consultar al metge que li ha fet la infiltració o al Servei d’Urgències més proper. Es podria tractar d’una infecció.

La presència de dolor i envermelliment no necessàriament vol dir que hi hagi una infecció, ja que es donen algun tipus de reaccions a microcristalls que cedeixen en 2-3 dies (posar gel).

 

Recomanacions per desprès d’una infiltració:

 1. Es recomana guardar repòs relatiu de l’articulació o part del cos infiltrada durant unes 24-48 hores. No conduir en les 2 hores posteriors.
 2. Fred local (gel o similar) durant 20 minuts en les primeres 4 hores (0-4 hores) i calor local (esterilla o similar) durant 30 minuts al vespre (entre les 4 a 8 hores desprès).

 

Recomanacions sobre noves infiltracions:

 1. Si el seu metge li ha recomanat una nova infiltració no es recomana esperar més d’un mes. Tampoc es recomana repetir abans d’una setmana.
 2. No es recomana infiltrar una articulació amb cortisona més de quatre vegades a l’any.
 3. No es recomana infiltrar una articulació amb cortisona en el mes abans d’una cirurgia.
 4. Les infiltracions d’àcid hialurònic es recomana fer-les seguides amb espais entre una i dues setmanes. Depenent del tipus d’àcid hialurònic s’han de realitzat una, dues, tres o cinc, depèn principalment del seu pes molecular i de la seva viscositat.

 

Les infiltracions les ha de realitzar sempre un metge (pot ser el metge de capçalera o el metge especialista).