• Clínica Teknon Privat
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic Berguedà
  +34 93 822 07 07

Recomanacions generals:

 1. Caminar sempre a poc a poc, sobretot en llocs desconeguts.
 2. Seguir les recomanacions del seu metge de capçalera sobre la medicació (vigilar en especial la incorporació de nous medicaments del tipus antihipertensius i sedants). Sempre que ens recepten un medicament nou s’ha de comunicar al metge de capçalera.
 3. Revisions anuals de la vista (òptica o oftalmòleg) i cada 3 anys dels peus (podòleg) a partir dels 60 anys. Consultar amb el metge si hi ha problemes d’oïda.
 4. Millor un bastó per caminar si té sensació de debilitat, mareig o inestabilitat. Si porteu un bastó o caminador, aprengueu a usar-lo correctament. Cal revisar la goma de la punta cada 3 mesos i canviar-la quan estigui gastada.
 5. Aquella persona que ha tingut una caiguda, té un risc molt més elevat de tornar a caure en els propers mesos. Normalment tota la gent que es trenca un os amb una caiguda, ja havia tingut una altra caiguda a la que no havia donat importància.
 6. En general, a partir dels 70 anys intentar no fer dues coses a la vegada, sino centrar-se en el que s’estigui fent (passejar, pujar escales, dutxar-se, gimnàsia, ….).
 7. Alguns tipus de gimnàs que ajuden a millorar l’equilibri i l’estabilitat i, per tant, redueix les caigudes són: la gimnàsia dolça, el taichi, l’aquagym i els balls de saló.

A casa:

 1. Temperatura constant a casa (18º-22ºC), mirar de no passar fred, humitat constant (entre 45 i 60%) i ben ventilat. El risc de caigudes augmenta a l’hivern per lipotímies (pèrdues de coneixement) que provoca el fred.
 2. Estores i catifes: millor que no n’hi hagin (per no entrebancar-se). Si n’hi ha, haurien de ser primes i fixades al terra (enganxades o clavades).
 3. No creuar cables elèctrics ni fils pel terra dels llocs de trànsit.
 4. Cadires altes, fermes, amb un bon recolzament posterior i amb braços. S’han de canviar aquelles cadires que porten anys a casa i poden estar curcades. Tampoc són recomanables tamborets o escambells per seure.
 5. Mantenir el terra en bon estat, sense desnivells. Si hi ha zones deteriorades del terra (parquet aixecat, rajola que es mou,…) és molt important arreglar-ho el més aviat possible.
 6. No utilitzar productes de neteja pel terra de la casa que facin relliscar, com les ceres.
 7. Instal·lar llums que es puguin veure i encendre fàcilment quan s’aixeca a la nit per no caminar a les fosques (existeixen interruptors especials il·luminats que es veuen a les fosques i és més fàcil d’encendre). També hi ha llums que s’encenen automàticament quan detecten moviment.
 8. Disposar de la possibilitat ràpida de trucar als números d’urgències (números d’emergència o números de familiars localitzats, així com telèfon accessible a totes les habitacions possibles) o d’un timbre d’emergència.
 9. El telèfon mòbil, tot i que sembla complicada la seva utilització, és una eina molt útil, que disposa de funcions que permeten trucar a qui sigui només amb una o dues tecles.

A les escales:

 1. Instal·lar interruptors de llum a l’inici i al final de l’escala (en els dos extrems).
 2. Instal·lar baranes fermes als dos costats de l’escala (dreta i esquerra). Es especialment important disposar als dos costats per aquella gent que només es pot valdre d’un braç (al pujar utilitzarà la barana d’un costat i al baixar la de l’altre costat).
 3. Comprovar que els esglaons no tenen desperfectes. Si hi són seria molt important arreglar-los el més aviat possible.
 4. Col·locar tires reflectants per distingir clarament el primer i l’últim esglaó. A partir de certa edat es perd capacitat de vista, i és per això que és important poder distingir bé el primer i l’últim esglaó.
 5. No anar amb els braços carregats. És millor demanar a algú que ens pugi i ens baixi els paquets o la compra per l’escala. Si ho hem de fer, hauria de ser només amb una mà (l’altre a la barana), amb poc pes i ben il·luminat.
 6. Sempre que sigui possible utilitzar millor ascensors que escales.

En el bany:

 1. Posar tires anti-lliscament al terra de la banyera i/o dutxa.
 2. Instal·lar un seient de bany o de dutxa si es noten les cames fluixes, per banyar-se o dutxar-se assegut.
 3. Disposar al bany d’un telèfon per possibles incidències (inalàmbric, mòbil,…).

A la cuina:

 1. El vestit per cuinar ha d’ésser amb mànigues curtes o ben tancades.
 2. No pujar a tamborets ni escales.
 3. Tenir els objectes o estris d’ús habitual en llocs accessibles (ni massa amunt, ni massa avall, no ajupir-se ni enfilar-se).
 4. Sempre que es vessin líquids mirar de recollir-los el més aviat possible (disposar d’una baieta i una escombra sempre a mà a la cuina).
 5. Disposar a la cuina d’un telèfon per possibles incidències (inalàmbric, mòbil,..).

Al dormitori:

 1. Evitar batins i/o camisons llargs (per no entrebancar-se).
 2. Aixecar-se del llit a poc a poc, millor estar cinc minuts assentat al llevar-se al matí, no fer-ho bruscament (es pot marejar). Tampoc aixecar-se de cop quan estem assentats.
 3. Vestir-se assentat en una cadira. El llit és un lloc massa baix.
 4. No anar descalç, calçar-se bé (no posar-se xancletes, ni sabatilles obertes per darrera o desgastades), tampoc fer servir tacons alts (un màxim de 3 cm).
 5. Disposar d’una llum per encendre ràpid des del llit o be una llum de baix cost encesa durant tota la nit per llevar-se sense problemes.
 6. No posar obstacles en el camí al bany (ni banquetes ni cadires).

Al carrer:

 1. Caminar a poc a poc per aquells llocs desconeguts.
 2. Passejar per llocs tranquils, poc transitats (pocs gossos, pocs nens), sense desnivells, ben il·luminats i sempre que sigui possible a l’aire lliure.
 3. Passejar preferentment a primera hora del dia o a mitja tarda.
 4. Travessar els carrers per llocs autoritzats (passos de zebra,…).
 5. Fer només una cosa a la vegada, exemple: si es baixa la vorera de l’acera no es pot estar a la vegada pendent de si passa un cotxe,…
 6. Fer servir bastó per sortir de casa si hi ha inseguretat o risc de caigudes.
 7. Sortir dels cotxes per la porta que dona a la vorera o a l’acera si és possible.
 8. Agafar els transports públics amb temps, seure sempre i avisar amb temps abans de la baixada. Es recomanable quedar-se a la vora del conductor, que ens podrà ajudar.
 9. Portar un bon calçat amb un bon dibuix a la sola (les soles primes de goma gravada llisquen menys).
 10. Molta precaució en època de pluges i de
 11. Es més segur disposar d’una dutxa que d’una banyera. Es recomana canviar les banyeres per dutxes, especialment a les persones amb artrosi de maluc i de genolls.
 12. Col·locar barres de subjecció per agafar-se al costat del wàter, de la dutxa i/o de la banyera (es poden obtenir a ortopèdies o tendes de material adaptat).

 

 

Veure “Consells per OSTEOPOROSI” (www.drperemir.com) perquè l’osteoporosi i les caigudes són els dos factors de risc més importants que provoquen les fractures