• Clínica Teknon Privat
    +34 93 595 17 10
  • Hospital de Berga
    +34 93 824 34 04
  • Gabinet Mèdic Berguedà
    +34 93 822 07 07

(També conegut com “desgast” o “pinçament”, és diferent que la “descalcificació” o “osteoporosi”)

  1. Evitar sobrecàrregues (per evitar desgastar més articulació):

Eliminar el sobrepès corporal (conèixer el pes ideal). REDUIR EL PES !!!

Evitar carregar pesos (principalment amb espatlles i braços).

Evitar forçar excessivament les articulacions (genoll i columna).

Evitar tasques repetides o continuades d’una articulació en una mateixa feina.

Evitar moviments i postures forçades i/o mantingudes.

  1. Exercici moderat en descàrrega (sense que les cames aguantin el pes del cos):

Es recomana diari (uns 20 o 30 minuts).

Es pot fer a l’aigua (natació o aquagym o balnearis), assegut (en bicicleta estàtica) o estirat (al llit o

en gimnàs). Manté el moviment de l’articulació i enforteix els muscles al voltant d’ella.

Quan faci mal millor fer repòs durant 2-3 dies seguits.

SI UN EXERCICI PROVOCA DOLOR MILLOR NO FER-LO!

Exemples d’exercicis:

  • S’ha de portar les articulacions (maluc i genoll) i el tronc fins els seus límits del moviment unes 10 vegades en cada sentit. També és profitós aixecar alternativament les cames, mantenir-les en l’aire i blegar-les, assegut o estirat, vàries vegades.
  • La bicicleta o exercicis amb el genolls blegats a més de 90º es desaconsellen amb artrosis o “desgast” de la ròtula (o caçoleta) del genoll.
  • Són recomanables natació (crol, espatlla i aquagym) i gimnàstica postural (grups de treball a un centre de rehabilitació, gimnàs o casal de la gent gran).

 

  1. Exercici moderat en càrrega (amb el pes del cos, és a dir, de peu): Els dos objectius més importants de l’exercici han de ser tonificació muscular i mantenir balanç articular. Exemples d’exercicis d’aquest tipus són:
  •  Caminar fins que es tingui la sensació que comença el dolor, fer-ho per pla (evitar terrenys irregulars) i amb sabata de sola no massa dura (millor de goma que de cuir).
  • Gimnàstica postural, dolça o de manteniment (especialment la que fan als casals de la gent gran).
  • Rehabilitació. Seguir un programa d’exercici adequat pautat i controlat per un fisioterapeuta un tècnic en educació física (gimnasos, piscines, centres de rehabilitació,…).
  • Taichi.

 

  1. Fred o calor. Cada persona ha de buscar el que li va millor. Es recomana que si l’articulació es troba (exemple: genoll, turmell,…):

– Inflada o calenta: posar GEL (20 minuts cada 8 hores).

– En la resta de casos: posar ESCALFOR LOCAL (30 min. cada 12 o 24 h).

  1. Com dormir?

Llit ferm i no massa dur. El pitjor és que sigui molt tou.

Coixí d’alçada intermitja. Es pot dormir cap per amunt o de costat (coixí). Si dormen dues persones juntes normalment necessiten coixins de consistència i gruix diferent (depèn de com dormen i de la distància entre espatlles). Dormir preferentment de costat amb les cames blegades (aquesta és la millor postura, es pot fer servir un coixí opcional entre els genolls) o estirat (decúbit supí, coixí opcional darrera dels genolls).

No dormir cap per avall (així la columna es troba amb unes corbes anormals). Si no es pot dormir en cap altre postura hauria d’intentar fer-ho lleugerament de costat. Si per exemple, es gira el cap a l’esquerre, s’hauria de blegar el maluc i el genoll dret, mantenint l’esquerre (maluc i genoll) estirat, i procurant girar les espatlles, adaptant la forma del coixí a la posició del cap.

  1. En general, canvis de postura de l’articulació afectada d’artrosi a intervals regulars (al llit, assentat o de peu). Evitar més de 30 minuts en una postura mantinguda. Cuidar així mateix les posicions per evitar postures forçades, realitzar una higiene postural.
  2. Lumbar, maluc i genolls: seure en cadires altes amb reposa-braços. Evitar posicions massa blegades i evitar els moviments bruscos. Fer servir els reposa-braços per aixecar-se.
  3. Genoll: evitar tendència en general a blegar massa els genolls, millor estirats sense necessitat d’aixecar-los. No ajupir-se ni posar-se de genolls (no posar-se de cuclilles).
  4. Pels matins quan es presenta dolor i rigidesa, és especialment important una dutxa amb aigua calenta amb un fort raig que permet escalfar les articulacions i massatge local.
  5. Per l’artrosi de malucs o genolls és especialment importar saber si hi ha una cama més llarga que l’altre i posar-hi el remei necessari (normalment una plantilla de compensació al lloc més curt).
  6. Les deformitats del genoll amb artrosi poden millorar força amb unes plantilles adecuades que millorin la forma de funcionament del peu i turmell. Es recomana també unes sabates adequades (còmodes, amb un empeny alt i un peu ben agafat) per evitar problemes d’artrosi al peu. No es recomanen sabates amb molt de tacó ni amb cordons (per no tenir que ajupir-se a lligar-les).
  7. La dieta (el que es menja) en la gent que presenta artrosi es recomana que sigui variada (la dieta mediterrània que practiquem ho és). El més important és evitar els greixos per no engreixar-se.
  8. Si fa falta utilitzar un bastó en el costat sà, per descarregar l’altre costat afectat d’artrosi.
  9. Utilitzar ascensors sempre que sigui possible, enlloc de les escales.
  10. Les persones afectades d’artrosi tenen menys capacitat de reacció i menys agilitat, és a dir, tenen un risc de caigudes més important. Evitar les caigudes !!!
  11. Es bo visitar un cop a l’any un balneari per poder exercitar les articulacions i reduir la seva inflamació.
  12. A les ortopèdies (a la comarca n’hi ha 3, totes a Berga) es venen materials especials per la gent que pateix artrosi, exemple: calçadors llargs (per artrosi de genoll i maluc), elevadors del vàter (per artrosi de genoll i maluc), pinces per cordar botons (per artrosi de mans),…
  13. Es recomana seguir el tractament medicamentós i/o rehabilitador prescrit pel seu metge tal com ell li ha proposat. No es recomana automedicar-se, pels riscos que això te (efectes secundaris, contraindicacions,…). És preferible consultar amb el seu metge el que ell consideri més adient per prendre. Els medicaments més utilitzats son els analgèsics (normalment el paracetamol) i els antiinflamatoris (ibuprofé o naproxeno). Aquests últims es recomanen associar a un protector d’estomac per sobre dels 60 anys o en persones amb risc de fer problemes d’estomac.
  14. Consultar amb el seu metge la possibilitat de tractar amb:
    1. Fàrmacs condroprotectors (sulfat de glucosamina, condroitínsulfat, vitamina C,…).
    2. Infiltracions d’àcid hialurònic a dins de l’articulació.
    3. Infiltracions de derivats de la cortisona. Veure full de recomanacions d’infiltracions.
    4. Infiltracions de productes naturals (Traumeel, derivats arnica,...).
  15. Es molt important que l’artrosi és una malaltia crònica, i s’ha d’aprendre a conviure amb ella. Si això no s’aconsegueix, és bo de vegades consultar amb un psicòleg.

 

Les causes que poden provocar artrosi amb més freqüència són: antecedents familiars (és el principal motiu, vol dir que hi ha una influència genètica), obesitat (excés de pes), fractures a la vora de l’articulació, deformitats, feines que carreguin en excés una articulació (feines d’esforços o d’aixecar pesos), cames de diferent longitud, falta d’exercici físic, pèrdua de mobilitat d’una articulació, …