• Clínica Teknon Privat
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic Berguedà
  +34 93 822 07 07

(També conegut com un “dolor cervical”, “contractura”o “pinçaments”)

 1. Repòs relatiu. Evitar les sobrecàrregues (de pesos o de posicions) que provoquen dolor. Reduir la freqüència d’elevació dels braços.
 2. Escalfor local. Pot ser seca (esterilla, bufanda) o humida (bossa d’aigua calenta, dutxa,…), aquesta última té un efecte de massatge associat. Vigilar de no tenir-la massa estona per reduir el risc de cremades. Es recomana tres cops al dia durant uns 20-30 minuts.
 3. Seguir el tractament medicamentós (en fases agudes) i/o rehabilitador (en fases subagudes o cròniques) prescrit pel seu metge, tal i com ell li ha proposat.
 4. Evitar aquelles postures o actituds que carreguen la columna cervical:
  1. No mantenir la columna molta estona en una mateixa posició. Si no es pot canviar de postura periòdicament s’han d’establir pauses de descans a la feina.
  2. No estar assegut o conduint durant més de 30 minuts.
  3. No llegir, treballar o cosir amb una taula massa baixa.
  4. Recolzar els braços a la taula de treball. No tenir-los enlairats.
  5. No encorbar-se ni mantenir-se massa estirat (redreçat, tibant,…).
  6. No aixecar pesos (això inclou bosses de la compra, nens,…) de més de 3 kg.
  7. Evitar girs repetits i forçats del cap, sobretot flexions i/o rotacions.
  8. Evitar l’aixecament repetit o forçat dels braços per sobre del cap.
  9. Els objectes de treball no tenir-los a més de 40-50 cm de distància.
  10. És preferible estar assegut que de peu quan el treball no requereixi aixecar-se freqüentment ni la realització de grans esforços.
  11. Si és necessari seure fer-ho amb l’esquena dreta i recolzada sobre el respatller, els genolls amb línia amb els malucs i els peus a terra. Fer servir cadires altes. Es millor recolzar el cap si es pot. Una petita tovallola enrotllada a nivell de les cervicals o un petit coixí per donar forma a la columna cervical, ajuda a relaxar-la.
  12. Evitar més de 5 minuts seguits o 30 minuts al dia amb el telèfon mòbil o tableta amb el cap blegat.

 

 1. Canvis de postura a intervals regulars (al llit, assentat o de peu).
 2. Es bó practicar tècniques de relaxació, sense postures forçades. Especialment en aquells malalts que pateixen de ansietat, stress o “nervis”, que és una situació que han d’ajudar a identificar els familiars o els professionals, perquè un mateix pot no donar-se’n compte.
 3. Els massatges són bons amb una periodicitat setmanal o quinzenal, particularment quan hi ha contractura muscular. Es necessari que sigui una persona formada i professional de l’especialitat. No tots els fisioterapeutes o quiromassatgistes aportaran el mateix tractament a cada persona, és per això, que s’ha de trobar aquell que doni més benefici i confort després del massatge.
 1. L’acupuntura no ha demostrat beneficis en les primeres setmanes. Pot tindre un efecte beneficiós en el tractament del dolor en la cervicàlgia crònica, però no en tots els malalts i acostuma a reaparèixer el dolor quan es deixa. Sí que es troba especialment indicat en aquells malalts amb contractura persistent (també conegudes com infiltracions seques) o amb radiculopaties o braquiàlgies.
 2. Conduir amb precaució perquè és redueix la capacitat de moviment i de resposta del cap.

Al dormitori:

 1. Dormir preferentment de costat amb les cames blegades (aquesta és la millor postura) o estirat (decúbit supí). No dormir cap per avall (així la columna es troba amb unes corbes anormals).
 2. Fer-ho en un llit ferm i no massa dur (no rígid), però sobretot que no s’enfonsi. Si el somier és metàl·lic o de làmines de fusta pot ser suficient, tot i que el millor és una fusta a sota el matalàs. Si el matalàs és de goma escuma es recomana substituir-l’ho.
 3. Utilitzar un coixí d’alçada baixa-intermitja, per mantenir la columna en una posició neutra. Es recomana fer-hi un clot en el centre abans de dormir, que és on anirà recolzat el cap. El diàmetre acceptable és de 20 centímetres amb el clot al mig.
 4. Els coixins de papallona cervical tenen ja aquesta forma, es poden recomanar, però no són imprescindibles, ja que es pot fer servir un coixí normal i moldejar un solc central. No són recomanables els coixins de goma escuma de forma suposadament anatòmica per ser excessivament rígids i no adaptar-se als canvis posturals.

Al bany:

 1. Rentar-se la cara blegant les cames. Blegar la columna el menys possible. Es millor que la pica sigui alta i es puguin blegar les cames per sota de la mateixa.
 2. Es preferible dutxar-se que banyar-se (dutxa calenta quan hi ha contractura durant uns 5-10 minuts) perquè té un efecte de massatge i es redueixen les caigudes

Exercici:

 1. Realitzar exercicis suaus per enfortir els músculs (segons la recomanació del seu fisioterapeuta o metge), sobretot els de la part anterior (escalens), lateral (rotacions) i paravertebral o posteriors (extensió de la columna). No fer-los en les fases agudes.
 2. Es desaconsella totalment aquells exercicis que provoquin dolor.
 3. En general la tonificació muscular de les cervicals ha d’anar complementada amb la tonificació muscular de la resta de la columna (dorsal i lumbar).
 4. Evitar els esports; sobretot ciclisme, rem, esports asimètrics (tennis, golf,…) i esports d’elevació de braços (bàsquet, handbol,..).

Collaret cervical:

 1. No el necessiten tots els malalts, depèn del seu metge.
 2. Pot ser rígid (de material plàstic, incòmode, es reserva per fractures) o tou (goma escuma, que és el d’utilització habitual).
 3. No es recomana per la cervicàlgia crònica, només per les aguditzacions o amb quadre d’inestabilitat (vertígens) importants o amb contractures molt severes, i mai més de dues setmanes. El portar-lo indefinidament provoca atròfia de la musculatura que no és bona.
 4. No es pot portar el collaret cervical per conduir, està prohibit!!.