• Clínica Teknon Privat
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic Berguedà
  +34 93 822 07 07
 1. Es recomana fer un tractament complert des d’un principi, perquè si no tenen facilitat per cronificar-se i això implica a vegades una necessitat d’operació.
 2. No es recomanen infiltracions amb corticoides per les fascitis plantars agudes. Es poden realitzar amb Traumeel o derivats de l’àrnica ( Medicina Natural).
 3. S’ha de fer un estudi i una valoració del turmell i del peu. Això li pot valorar un metge traumatòleg o un podòleg. Especialment del peu supinat o excavat, i dels escurçaments de tendó d’Aquiles, també es pot veure en peus pronats, si hi ha un problema de recolzament es recomanaran suports plantars (plantilles) a mida.
 4. Fascitis plantar aguda (menys de 3 setmanes des de que va començar el dolor):
  1. Es recomana el gel 3 cops al dia durant 20-30 minuts, un antiinflamatori (ibuprofé o naproxeno en dosis complertes diàries) durant 10 dies i elevar (aixecar) la cama.
  2. S’ha de fer repòs esportiu un mínim de 3 setmanes, normalment a les 6 setmanes ja està curat. Si no millora s’ha de fer fisioteràpia.
 5. Fascitis cròniques:
  1. Es recomana completar les sessions de RHB que el metge li ha recomanat, un mínim de 30. Si no s’ha solucionat es pot arribar a practicar infiltracions (per un metge), controlades i mai dins de la fàscia perquè poden ser molt doloroses (s’han de practicar al voltant de la fàscia).
  2. S’ha de reiniciar l’activitat esportiva quan no hi hagin molèsties.
  3. Són especialment importants els estiraments del tendons i muscles de 20-30 segons cadascun durant 5-10 minuts al reiniciar l’esport. També el gel durant 20-30 minuts desprès de l’esport durant els primers 2 mesos.
  4. Els exercicis que més carreguen la fàscia plantar són: les carreres (de mitja i llarga distància) especialment en superfícies dures (o asfalt), els esports sobre sorra i la dansa.
  5. Estan especialment contraindicades les sabates minimalistes o de sola molt fina.
 6. Els tractaments que poden ser útils per la fascitis plantar crònica són: ultrasò, corrents (electroteràpia), massatges (masoteràpia, Cyriax), gel (crioteràpia), ones de xoc, acupuntura (punció seca) i estiraments (fisioteràpia).
 7. En els esportistes és necessari estudiar si hi ha vicis adquirits o problemes en els sistemes d’entrenament o estiraments incontrolats o exercicis excessius d’impactes amb el peu.
 8. Es excepcional que s’hagi d’operar una fascitis plantar. Mai s’opera una fascitis plantar aguda (excepte quan provoca un síndrome compartimental agut), només les cròniques que no responen a tractament. En qualsevol cas, la necessitat d’intervenció quirúrgica és la última opció i suposa no reincorporar-se a l’activitat esportiva fins els 4 mesos després de la operació.
 9. Alguns dels problemes que poden provocar fascitis plantars:
  1. Excessiva utilització de plantilles d’acomodació (la utilització constant d’aquest tipus de plantilles pot debilitar els muscles i els tendons).
  2. Excessiva utilització d’embenats o taping, fer-los servir només de protecció quan són superfícies molt irregulars.
  3. No corre mai per la sorra sense calçar.
  4. Dèficits dels músculs antagonistes del tendó Aquíles, és a dir, tibial anterior o extensors dels dits. Un dels tractament és l’enfortiment del tibial anterior i extensors dels dits.