• Clínica Teknon Privat
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic Berguedà
  +34 93 822 07 07

Formes per reposar l'esquena

(També conegut com un “lumbago”, “mal d’esquena”, “pinçament”)

 1. Repòs relatiu. La majoria de malalts amb dolor lumbar han d’evitar aquelles sobrecàrregues (de pesos, de posicions o d’esforços) que les provoquen. El repòs al llit és recomanable el menor temps possible (2-3 dies).

Encara que faci mal es recomana aixecar-se cada hora durant el día i caminar una mica.

 1. Escalfor local (vespres o nits). Es preferible l’escalfor seca (esterilla) que l’escalfor humida ( bossa d’aigua calenta, dutxa,…), però aquests últims també ajuden.

Vigilar de no tenir-la massa estona per reduir el risc de cremades. Es recomana de 20 a 30 minuts 3 cops al dia.

 1. Es recomana seguir el tractament medicamentós i/o rehabilitador prescrit pel seu metge tal com ell li ha proposat. S’ha de vigilar els relaxants musculars perquè poden donar són (no conduir si ens els prenem) i el massatge en la primera setmana de dolor és poc recomanat.
 2. Evitar aquelles postures o actituds que carreguen la columna lumbar:
  1. No mantenir la columna molta estona en una mateixa posició.
  2. No estar assegut o conduint durant més de 30 minuts. La taula on es treballa posar-la a una bona alçada per poder mantenir l’esquena recta.
  3. Mantenir una cama blegada o amb un recolzament que la mantingui blegada si s’està molta estona de peu dret (planxant, cuina, mostrador a la feina,…). Posar un escambell o similar a sota de la taula on es treballa (planxa, cuina,…) per poder blegar la cama.
  4. No encorbar-se ni mantenir-se massa estirat (redreçat, tibant,…).
  5. No blegar la cintura per agafar objectes de terra. Si tenim els genolls bé: blegar els genolls!!, no l’esquena!!
  6. No aixecar pesos (això inclou bosses de la compra, nens,…).
  7. Si s’han d’aixecar fer-ho blegant els genolls i malucs, amb els dos braços i amb l’objecte ben enganxat al cos. Equilibrar el pes entre els dos braços.
  8. Evitar girs repetits i forçats de la columna.
  9. Evitar l’aixecament repetit o forçat dels braços per sobre del cap.
  10. No utilitzar talons alts. Calçar-se assentat i amb un calçador llarg. Són millor les soles toves (de goma) que les dures (de cuir).
  11. Si és necessari seure serà amb l’esquena recolzada i dreta sobre el respatller, els genolls amb línia amb els malucs i els peus a terra. Fer servir cadires altes i amb braços. No seure al sofà o en llocs baixos.
  12. Evitar postures amb la columna blegada o amb les cervicals blegades tota la estona com fer servir el mòbil o tableta per teclejar més de 30 minuts al dia.

 

 1. Canvis de postura a intervals regulars (al llit, assentat o de peu).

Al dormitori:

 1. Dormir preferentment de costat amb les cames blegades (aquesta és la millor postura) o estirat (decúbit supí). No dormir cap per avall (així la columna es troba amb unes corbes anormals).
 2. Fer-ho en un llit ferm i no massa dur, però sobretot que no s’enfonsi. Si el somier és metàl·lic o de làmines de fusta pot ser suficient. Si el matalàs és de goma escuma millor canviar-lo. Es recomanen els de làtex o viscoelàstic combinat amb molles (les molles ensacades permeten un treball diferent de cada part del matalàs).
 1. Utilitzar un coixí d’alçada baixa-intermitja, per mantenir la columna en una posició neutra. Es recomana fer-hi un clot en el centre abans de dormir.
 2. Els coixins de papallona cervical tenen ja aquesta forma, es poden recomanar, però no són imprescindibles, ja que es pot fer servir un coixí normal i moldejar un solc central. No són recomanables els coixins de goma escuma de forma suposadament anatòmica per ser excessivament rígids i no adaptar-se als canvis posturals.
 3. Al incorporar-se del llit fer-ho d’una forma correcta. Primer fer uns estiraments, desprès posar-se de costat, treure primer les cames, i amb l’esquena recta i ben controlada, ajudar-se dels braços per assentar-se al llit.
 4. Vestir-se assentat al llit o a una cadira, o estirat per fer-ho per sota, també es pot fer amb l’esquena recolzada a una paret. No vestir-se els pantalons ni mitjons/mitges/sabates de peu.

Al bany:

 1. Rentar-se la cara blegant les cames. No blegar la columna. Es millor que la pica sigui alta i es puguin blegar les cames per sota.
 2. Es preferible dutxar-se que banyar-se.
 3. La capacitat de moviment i de reacció es redueix, vigilar amb relliscades o caigudes !!! (col·locar terres anti-lliscants). ES MÉS FÀCIL CAURE !!

Exercici:

 

 1. Realitzar exercicis suaus per enfortir els músculs (segons la recomanació del seu metge o fisioterapeuta), sobretot els de la paret abdominal (flexió del tronc estirat), oblics (rotacions del tronc de peu) i paravertebral (extensió del tronc estirat).

Es recomana iniciar-los als 2-3 dies d’haver començat la lumbàlgia aguda.

 1. Es desaconsella totalment aquells exercicis, siguin els que siguin, que provoquin dolor.
 2. Són recomanables natació (crol, espatlla i aquagym) i gimnàsia postural (grups de treball a un centre de rehabilitació o gimnàs) quan el dolor ha millorat (als 7-10 dies).
 3. Evitar ciclisme, esquí, rem, muntanyisme (collir bolets), esports asimètrics (tennis, golf,…).

Faixes:

 1. No es recomanen per lumbàlgies agudes.
 2. En malalts crònics: al reduir el moviment pot reduir el dolor.
 3. Hi ha diferents graus de rigidesa segons el problema a la columna (consulti el seu metge).
 4. No són recomanables portar-les més temps del que li recomani el seu metge (el portar-les indefinidament provoca atròfia de la musculatura de la columna que no és bona).

Metge Traumatòleg. Quan s’ha de consultar urgentment amb el metge traumatòleg?

 1. Quan el dolor s’associa a febre de 38ºC o més, nàusees, vòmits, dolor de panxa, sudoració o malestar general. Quan hi ha hagut una caiguda o quan hi ha pèrdua de pes no justificada.
 2. Quan es presenta ademès amb un dolor que baixa per tota la cama o s’adorm la cama.
 3. Quan es perd el control dels esfínters (anar de ventre o s’escapa l’orina) o quan està dormida tota la zona al voltant del periné o l’ingle.
 4. Quan és un malalt hipertens, obès, amb colesterol o amb problemes d’arteriosclerosi.
 5. Quan el dolor empitjora i impossibilita qualsevol tipus de moviment o quan no millora desprès de dos setmanes o persisteix al finalitzar el tractament recomanat.

Causes que poden augmentar el risc de patir una lumbàlgia aguda: mala forma física, osteoporosi (o descalcificació dels ossos), obesitat, períodes llargs assegut, tensió emocional, poc exercici, treballadors d’esforços o d’aixecar pesos, antecedents d’artrosi a la família,…