• Clínica Teknon Privat
    +34 93 595 17 10
  • Hospital de Berga
    +34 93 824 34 04
  • Gabinet Mèdic Berguedà
    +34 93 822 07 07
  1. Es recomana fer un tractament complert des d’un principi, perquè si no tenen facilitat per cronificar-se i això implica a vegades una necessitat d’operació.
  2. No es recomanen infiltracions per les tendinitis de tibial anterior agudes.
  3. S’ha de fer un estudi del turmell i del peu (especialment del peu equí i dels escurçaments de tendó d’Aquiles), si hi ha un problema de recolzament es recomanaran suports plantars (plantilles) a mida.
  4. Tendinitis agudes (menys de 3 setmanes des de que va començar el dolor):
    1. Es recomana el gel 3 cops al dia durant 20-30 minuts, un antiinflamatori (ibuprofé o diclofenaco en dosis complertes diàries) durant 10 dies i elevar (aixecar) la cama.
    2. Si fa molt de mal: es pot posar un guix durant 2-3 setmanes o una botina comprada a una ortopèdia, i es recomana agafar dues crosses.
    3. S’ha de fer repòs esportiu un mínim de 3 setmanes, normalment a les 6 setmanes ja està curat.
  5. Tendinitis cròniques:
    1. Es recomana completar les sessions de RHB que el metge li ha recomanat, un mínim de 30. Si no s’ha solucionat es pot arribar a practicar infiltracions, controlades i mai dins del tendó (s’han de practicar en el peritendó).
    2. S’ha de reiniciar l’activitat esportiva quan no hi hagin molèsties.
    3. Són especialment importants els estiraments del tendó i muscle tibial anterior de 20-30 segons cadascun durant 5-10 minuts al reiniciar l’esport. També el gel durant 20-30 minuts desprès de l’esport durant els primers 2 mesos.
    4. Els exercicis que més carreguen el tendó tibial anterior són: les carreres (de mitja i llarga distància, especialment per muntanya i en baixades), els salts (basket, volleibol,..), els multi salts, el futbol, el ballet i el ciclisme.

 

  1. El risc més important d’una tendinitis crònica de tibial anterior no tractada es que es pugui arribar a trencar el tendó, i en aquests casos s’ha d’operar.

 

  1. Els tractaments que poden ser útils per la tendinitis crònica són: ultrasò, corrents (electroteràpia), massatges (masoteràpia, Cyriax), gel (crioteràpia), ones de xoc, acupuntura i estiraments (fisioteràpia).

 

  1. En els esportistes és necessari estudiar si hi ha vicis adquirits o problemes en els sistemes d’entrenament o estiraments incontrolats o exercicis excessius de peses.

 

  1. Es excepcional que s’hagi d’operar una tendinitis tibial anterior. Mai s’opera una tendinitis aguda, només les cròniques que no responen a tractament. En qualsevol cas, la necessitat d’intervenció quirúrgica és la última opció i suposa no reincorporar-se a l’activitat esportiva fins els 4 mesos després de la operació.

 

  1. Es poden realitzar infiltracions en les tendinitis cròniques de tibial anterior d’àrnica (5 sessions espaiades 3 a 5 dies) i de col·lagen (5 sessions espaiades una setmana). Les infiltracions, tal i com explicàvem, s’ha de realitzar al voltant del tendó, és a dir, en el peritendó.

 

  1. En els nens tradueixen normalment problemes relacionats amb el creixement o la pràctica esportiva.

 

 

 

 

 

 

  1. Síndrome del compartimental anterior.
    1. Es una lesió de sobrecàrrega en corredors de mitjanes i llargues distàncies. El dolor a diferència de la tendinitis (tendó) té lloc a nivell del múscul tibial anterior (zona muscular).
    2. El tractament consisteix en repòs i rehabilitació. Si es reprodueix més de 3 vegades necessita una operació, que consisteix en la descompressió del compartiment anterior.
    3. El tractament posterior, quan ha cedit el dolor, consisteix en potenciar la musculatura anterolateral. Hi ha diferents exercicis que es poden utilitzar. Exemple:
      1. Exercici del cubell d’aigua. Intentar aixecar amb el peu (calçat) un cubell d’aigua per la nansa protegida (amb un drap o tovallola) mentre s’està assentat en una taula. Fer-ho vàries vegades (3 sèries de 10 vegades amb repòs entre elles). Quan es fa amb facilitat afegir aigua al cubell.
      2. Exercicis de tonificació explicats pel fisioterapeuta. Igual que el cubell es poden utilitzar diferents sistemes.
    4. La prevenció d’aquesta lesió es fonamenta en:
      1. Desacceleració progressiva durant 5 minuts desprès de creuar la línea de meta (no parar de cop!), especialment en llargues distàncies.
      2. Estirar durant 20 minuts abans i desprès de l’exercici.
      3. Gel durant 20-30 minuts sobre la zona que s’acostuma a produir el dolor desprès de l’exercici.
      4. Massatge relaxant el mateix dia desprès de l’exercici.