• Clínica Teknon Privat
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic Berguedà
  +34 93 822 07 07
Share
  • 23 ABR. 18
  • 17
  El fàrmac ABT-981 pel tractament d’artrosis

  El fàrmac ABT-981 pel tractament d’artrosis

  Share

  El ritme de disponibilitat de nous fàrmacs és inferior al que es podria haver suposat a principis d’aquest segle. Continuem amb moltes limitacions a l’hora de poder tractar l’origen principal de la patologia que és la degeneració del cartílag i l’afectació òssia. La majoria dels fàrmacs desenvolupats ajuden a tractar les conseqüències. És per això que ha despertat un cert interès el fàrmac ABT-981 amb resultats esperançadors en estudis en grups científics nord-americans i europeus.

  El fàrmac ABT-981 (Lukitizumab) és un immunomodular (anticos monoclonal) injectat a l’articulació que preveu la formació de interleukina (interleukina 1 alfa y beta) a nivell de les articulacions. S’ha vist com un dels factors importants en la progressió de la condropatia (degeneració del cartílag). S’estan desenvolupant estudis en Fase-III, un d’ells a Madrid, que permetran veure la seva utilitat en el tractament de l’artrosi (inicialment a maluc i genoll).

  La realitat dels darrers estudis és que si bè redueix el dolor (probablement pel seu mecanisme d’acció disminueix la inflamació de l’articulació), no s’està veient que modifiqui la progressió de la malaltia ni ajuda a la regeneració de cartílag, que haurien de ser els dos principals objectius com a fàrmac.

  El problema en el desenvolupament d’aquests fàrmacs és bàsicament econòmic. En primer lloc falten recursos per poder desenvolupar estudis de més impacte (conèixer bé els efectes secundaris), de més durada (l’artrosi és una patologia progressiva en el temps) i per més patologies (columna lumbar, mans, artritis reumatoide,…), en segon lloc el seu cost seria molt elevat al tractar-se d’un fàrmac biotecnològic (un anticos) i en tercer lloc el finançament del seu consum seria limitat per tractar una patologia no vital i amb un amplíssima presència en la societat, que faria que una financiació indiscriminada desestabilitzés el sistema actual de financiació pública de fàrmacs.

  El principal estudi a data d’avui és el de Fleischmann 1(Dallas, setembre 2017) sobre 350 pacients en que participen diferents païssos, entre ells un grup de La Coruña (Espanya). L’estudi només te un any de seguiment, millora el dolor i funcionalitat però res més (ni gruix del cartílag, ni episodis de sinovitis, ni altres objectius estructurals).

  En conclusió: és aviat, encara té beneficis per demostrar, és desconeixen els efectes secundaris (el principal actualment seria la neutropenia), serà car (forma part dels coneguts com a fàrmacs biològics), veig més la seva indicació en altres patologies articulars (artritis reumatoide,…) i no crec que estigui a les farmàcies abans de 2 anys (2020), si arriba …

   

  Bibliografia

   

  1. Roy Fleischmann, Henning Bliddal, Francisco J Blanco et al.: “Safety and Efficacy of ABT-981, an Anti–Interleukin-1α/β Dual Variable Domain (DVD) Immunoglobulin, in Subjects with Knee Osteoarthritis: Results from the Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel-Group Phase 2 Trial”. Meeting:2017 ACR/ARHP Annual Meeting Date of first publication: September 18, 2017.

   

  Dr. Pere Mir

  Share
  Comentar →
 • Posted by Javier F. on 14 agost, 2018, 13:15

  Buenos días dr. Wilches ,

  Tengo artrosisis en rodillas y rotura (horizontal) por degeneración de un menisco.

  ¿sería recomendable la infiltración de ácido hialurónico? ¿qué precio tendría? (ambas rodillas)

  Atte.

  Javier F.

  Reply →
 • Posted by Javier F. on 14 agost, 2018, 13:16

  Buenos días dr. Mir,

  Tengo artrosisis en rodillas y rotura (horizontal) por degeneración de un menisco.

  ¿sería recomendable la infiltración de ácido hialurónico? ¿qué precio tendría? (ambas rodillas)

  Atte.

  Javier F.

  Reply →
 • Posted by Alfacol on 20 agost, 2018, 12:25

  Que frene la artrosis y regenere el cartílago también sería como un milagro y esos se reservan para los creyentes.

  Sin embargo, si logra frenar el proceso de destrucción del propio, se podría cultivar cartílago del paciente e implantárselo posteriormente.

  La Clinica Cemtro ha desarrollado una técnica que permite generar cartílago propio del paciente.

  Reply →
 • Posted by MAC on 17 setembre, 2018, 11:54

  I was diagnosed with rheumatoid arthritis approximately 10 years ago. I woke up one morning and was in so much pain I took half hour to get out of bed. I couldn’t sit and if I fell onto a chair I couldn’t get myself up again. I have been on all the medications available as well as having the needle jabs in my knees and shoulders. Thank God for leading me to BEST HEALTH HERBAL CENTRE,.Now am RA free,…

  Reply →
 • Posted by Monica on 27 setembre, 2018, 12:40

  I was diagnosed of RHEUMATOID ARTHRITIS (RA) in July 2009, It started in two fingers on my right hand and one finger in my left hand. The right side of my body was constantly aching and fatigue was so severe. I was put on Naprosyn and after some time i didn’t feel any different, so i started on a natural treatment from RICH HERBS FOUNDATION, their RA FORMULA treatment effectively reversed my Rheumatoid Arthritis condition. The swellings, stiffness, fatigue and joint/muscle pains has subsided. I feel better overall. Visit www. richherbsfoundation. com. Six months after the treatment, I made an appointment with a rheumatologist in Houston, after examining me, she looked at me and told me I did not have Rheumatoid Arthritis.

  Reply →

Comenta aquesta publicació

Cancel reply

Photostream

Share