• Clínica Teknon Privat
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic Berguedà
  +34 93 822 07 07
Share
  • 07 AG. 19
  • 3
  Sistema EXOGEN per reduir el temps de consolidació d’una fractura

  Sistema EXOGEN per reduir el temps de consolidació d’una fractura

  Share

  Sistema EXOGEN per reduir el temps de consolidació d’una fractura

  Dr Pere Mir

   

  El temps de consolidació d’una fractura és un dels principals problemes una vegada que s’han superat els riscos inicials de qualsevol tipus de fractura. Molts factors influeixen en la determinació del temps total en què es pot consolidar una fractura: mecanisme d’acció (alta o baixa energia), desplaçament inicial dels fragments, qualitat de reducció, temps inicial sense immobilització, qualitat òssia ( osteoporosi, osteomalàcia,…), tipus d’os, localització de la fractura dins de l’os, fumador, obesitat, diabetis, tractaments (corticoides, quimioteràpia, radioteràpia,…), tipus de tècnica quirúrgica (si és necessari),…

  Estem limitats a l’hora d’oferir tractaments per garantir la consolidació de la fractura, minimitzar les seqüeles del temps d’immobilització massa llarg, i escurçar el temps total de consolidació o moment de curació.

  El tractament EXOGEN permet escurçar els terminis de consolidació en una fractura primària, reduir el temps d’immobilització, reduir el temps de consolidació en retards de consolidació i millorar la taxa de consolidació en pseudoartrosi, és a dir, quan no hi ha consolidació després d’uns mesos, sense cirurgia.

  Està especialment indicat en fractures comminutes (amb molts fragments), en esportistes i atletes, en pacients que necessiten reduir el temps de baixa laboral o el temps d’immobilització, quan es té un temps màxim de recuperació (cites ineludibles en el futur), quan no es pot operar, edat avançada, fractura per estrès, transport ossi, osteotomies, artròdesis,…, i en pacients sota certes condicions (fumadors, obesos, diabètics, tractament corticosteroides,…). No es pot utilitzar en les proximitats de cartílag de creixement en pacients menors de 16 anys d’edat, fractures de metàstasis o problemes circulatoris greus en l’àrea d’aplicació. Tampoc es pot utilitzar a la columna vertebral i el crani.

  Consisteix en l’aplicació d’una terminal (com un braçalet connectat a un petit generador) uns 20 minuts al dia sobre la zona a tractar (youtu.be/uUoBnVammQ8). Utilitza pulsacions ultrasòniques de baixa intensitat (sistema Lipus) sense efectes secundaris. El punt d’aplicació ve determinat pels nostres professionals que es lliura en un esquema al pacient/família, juntament amb referències òssies per poder reproduir aquest punt fins i tot sense cap marca o senyal sobre la pell. Tot això permet dutxar-se, banyar-se i fer una vida normal, excepte els 20 minuts d’aplicació diària que es realitzen a casa del pacient. La pantalla de la terminal marca el nombre de sessions i el temps de cada sessió. Es pot aplicar a sobre d’un guix. Els tractaments poden variar normalment de 2 a 5 mesos, depenent de molts factors (especialment els referits abans de definir el temps de consolidació total d’una fractura). El seu metge ha de supervisar el seu progrés una vegada cada 3 setmanes.

  Per disposar d’aquest sistema pots visitar-nos a la clínica Teknon consulta número 10  (Barcelona, 935951710, www.drperemir.com), després de l’estudi de la fractura estem en condicions d’iniciar el tractament en una setmana. Vostè ha de proporcionar-nos la documentació que disposi (radiografia, CT, ressonància, gammagrafia,…). Reduir el temps de consolidació d’una fractura és guanyar qualitat de vida,  i el nostre objectiu és convertir el seu temps d’inactivitat en temps de curació.

   

  Dr Pere Mir

  Vídeos demostratius:

  Sistema exogen (Descripció) https://youtu.be/uUoBnVammQ8

  Sistema exogen amb https://youtu.be/igfxIRyAsBk de guix

   

  Bibliografia

  Coords M, et al. Els efectes de la baixa intensitat d’ultrasons polsada fractura diabètica en la curació de la curació. J Orthop res. 2011; 29 (2): 181-8.

  Scha MD, et al. Resposta de curació millorada en unions retardats de la tíbia amb ecografia polsada de baixa intensitat: resultats d’una prova a l’atzar amb control de Sham. BMC Musculoskelet Disord. 2010; 11 (1): 229. DOI: 10.1186/1471-2474-11-229.

  Share
  Comentar →

Comenta aquesta publicació

Cancel reply

Photostream

Share