• Clínica Teknon Privat
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic Berguedà
  +34 93 822 07 07
Share
  • 30 OCT. 17
  • 4
  La cirurgia a les dues espatlles de Kilian Jornet

  La cirurgia a les dues espatlles de Kilian Jornet

  Share

  Dr. Pere Mir

  Clínica Teknon

   

  Kilian Jornet (@kilianj)  ha estat intervingut de les dues espatlles per una luxació recidivant espatlla bilateral. Un diagnòstic que et deixa competir però que és un problema en aquells esports que tenen riscos de caigudes (trail, ultratrail,…) o necessiten les extremitats superiors (escalada, alpinisme, …), ja que en qualsevol d’aquests activitats es pot sortir espatlla de lloc. La lesió es va iniciar arrel d’una caiguda esquiant fa anys i s’ha repetit de forma intermitent presentant algunes luxacions (l’ós es surt de lloc i necessites ajuda per tornar a introduir-lo) i múltiples subluxacions (la mateixa persona se la pot reduir).

  La darrera luxació es va produir al Juliol del 2017. Kilian acabava de tornar de pujar a l’Everest dues vegades en 6 dies (27-05-2017) i de guanyar la Marató del Montblanc (25-06-2017). La Hardrock100 (14-07-2017) és una prova d’ultraresistència (160 km) a Colorado (EEUU) que va guanyar (per quarta vegada consecutiva) després d’una luxació en plena cursa i corrent amb el braç en cabestrell més de 100 km, renovant en cada control l’embenat que li feien les assistències mèdiques.

  Aquell dia va decidir donar una solució al problema que ha arribat ara a l’octubre de 2017. Haver pujat dues vegades a l’Everest amb una inestabilitat d’espatlla suposa afegir més riscos (de tot tipus) als que ja té la pròpia ascensió.

   

  Perquè operar les dues espatlles a la vegada?

  La cirurgia portada a terme a la Clínica Teknon de Barcelona (www.clinicateknon.es) ha permès reanclar (tornar a fixar dins de l’ós) els dos labrums glenoideos que estaven trencats a les seves espatlles. Operar les dues espatlles a la vegada normalment no es recomana per la limitació que et deixa les primeres setmanes d’immobilització sense poder fer feines bàsiques dels braços (higièniques, menjar, vestir-te,..). S’operen els dos braços a la vegada en aquells casos en que per raons de temps (esportistes elit), distància (estrangers que venen a operar-se) o circumstàncies personals, estàs disposat a acceptar aquestes limitacions molt importants les primeres setmanes i disposes d’una persona al teu costat pràcticament tot el dia per poder ajudar-te.

  Les tècniques quirúrgiques de reanclatge actual permeten reduir el temps quirúrgic (tecnologia knottless), l’agressivitat quirúrgica (artroscòpia), reduir les complicacions (anclatges més petits i estables) i poder iniciar la rehabilitació en el postoperatori immediat (primera setmana). Aquests tipus de cirurgies no descarten del tot la recidiva que normalment apareix amb nous traumatismes (caigudes) i que segons les sèries publicades està xifrada entre un 2% i un 18%.

  Killian Jornet i Joe Grant a HR100. Foto: Salomon Running, Philipp Reiter.

  El temps de recuperació depèn de l’esport que es practica

  La rehabilitació està centrada en el recuperar la mobilitat articular, recuperar el tó muscular, potenciar els estabilitzador anteriors espatlla (subescapular i pectoral major) i recuperar la propiocepció (més afectada quan més llarga ha estat la lesió).

  La rehabilitació d’aquests processos s’allarga entre 3 i 4 mesos. En esports amb una específica utilització de les espatlles (handbol, basquetbol, beisbol, rugbi,…) es posposa la reincorporació esportiva fins els 5 mesos. En el cas d’esports com el Kilian es pot avançar en funció de l’evolució de la rehabilitació i començant per activitats de menys exigència per les espatlles.

  Pel Kilian operar-se ja no es un tema de poder competir millor o pitjor, és un tema de seguretat personal per la gran complexitat dels reptes que assumeix (‘Summits of my life’, www.summitsofmylife.com). Especialment en aquests darrers anys en la seva transició del trail a l’alpinisme, activitat que presenta uns riscos augmentats. Desitgem una complerta recuperació del campió ceretà!

   

  Dr. Pere Mir

  Share
  Comentar →
 • Posted by Joan Ferrer on 13 novembre, 2017, 12:45

  Molt gran el Kilian guanyant la cursa amb el braç trencat!!!

  És el millor!!!

  Reply →
 • Posted by Carles Vilobi on 1 mar, 2018, 19:15

  Bona tarda Doctor,
  Estic en una situació similar. Creu que es millor operar les dues espatlles a la vegada, perque jo m´ho volia fer per separat? Gracies pel seu comentaris

  Reply →
  • Posted by Dr Pere Mir on 2 mar, 2018, 2:00
   in reply to Carles Vilobi

   Crec q depen de moltes coses: activitat professional, temps q es disposa per recuperar-se, recolçament familiar, risc anestesic, antecedents, …, però en general recomanaria operar les dues espatlles per separat.

   Reply →
  • Posted by Dr Pere Mir on 2 mar, 2018, 2:00
   in reply to Carles Vilobi

   Crec q depen de moltes coses: activitat professional, temps q es disposa per recuperar-se, recolçament familiar, risc anestesic, antecedents, …, però en general recomanaria operar les dues espatlles per separat.

   Reply →

Comenta aquesta publicació

Cancel reply

Photostream

Share