• Clínica Teknon Privat
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic Berguedà
  +34 93 822 07 07
Share
  • 17 GEN. 15
  • 3
  Cirurgia natural

  Cirurgia natural

  Share

  Endinsar-se en el cos humà és font de
  coneixement i oportunitat de guarir.

  El cos té un equilibri intern que la cirurgia no ha de modificar. La cirurgia ha de permetre retornar el més aviat possible a aquella situació d’equilibri entre teixits i moduladors interns que es troba alterada pel dolor, la inflamació, el sagnat, els tumors o les circumstàncies que portin a aquella intervenció. Sempre tenint en compte que s’ha de preservar la unitat funcional del organisme.

  L’especialitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia durant molts anys ha anat a buscar correccions de radiografies o de ressonàncies, oblidant-se de la resta del context del malalt. Es per això que moltes vegades dues intervencions iguals donen resultats totalment diferents. Les tècniques de Cirurgia Natural ha anat progressivament incorporant-se a la pràctica assistencial d’un grup selectiu de professionals que han aprofundit en aquest mecanismes de homeostasis interna, de regeneració corporal i de cicatrització de teixits (cicatrització tisular). Es un tema que té diferents vessants i desperta molt d’interès sempre que el presentem en diferents fòrums. S’han categoritzat 20 principis universals que es poden trobar a la meva pàgina web (www.drperemir.com) però que crec es poden sintetitzar en 5 grans blocs o unitats:

  • 1. Optimització de la preparació preoperatòria (física, psicològica, nutritiva i tècnica)
  • 2. Mínima agressivitat quirúrgica (“primum non nocere”: percutànea, mínimament invasiva, orificis naturals,…)
  • 3. Regeneració tisular (estimulació del colàgen diferenciat, reducció de tensions, suplements tisutropics,…)
  • 4. Rehabilitació precoç (evitar atrofies i adherències, reduir complicacions vasculars,…)
  • 5. Recuperació natural (entorns oxigenats, estables, harmònics, alcalins,…).

  Al tractar-se d’un tema desconegut i novedós està obert a la necessitat de molta formació per part de malalts (Sessions Formatives al nostre Hospital) i dels professionals. Potenciar “l’empowerment” dels nostres malalts és essencial.

  El malalt ha de desenvolupar un estil de vida saludable amb la eliminació dels hàbits nocius (tòxics) des de un mes abans de la cirurgia. En alguns casos és necessària una desintoxicació prequirúrgica (dieta depuratives complementada o no amb suplements, normalment fem servir la carxofa i el fonoll) o una estimulació prequirúrgica (eritropoietina). S’han d’haver descartat prèviament a la cirurgia la presència de malalties agudes no diagnosticades que s’hauran de guarir prèviament a una cirurgia programada (no així en les cirurgies urgents), com poden ser una anèmia, una infecció d’orina, una afecció dental o una infecció cutània.

  La preparació nutricional d’una cirurgia és molt complexa, però he de destacar especialment 7 valors nutritius perquè són una introducció necessària per qualsevol intervenció de mitja o elevada complexitat: vitamina C (80 mg/dia), vitamina A (900 mcg/dia o 5.000 UI/dia, depèn dels aliments), vitamina E (300 UI/dia), lisina (850 mg/día en el preoperatori i 1g/8h en el postoperatori) i tres nivells de minerals: ferro -15 mg/día-, zenc -10 mg/día- i seleni –60µg/día-. Aquests son valors genèrics que en alguns casos s’han d’individualitzar (dones embarassades, menstruació, lactància, adolescents, nens,…). No s’han de sobrepassar dosis tòxiques com són els 500 mg/dia de vitamina C o 40 mg/dia de zenc. No queda clar en aquests moments el paper del resveratrol en mamífers, per la qual cosa pensem que és millor no fer-lo servir.

  Totes aquestes substàncies han d’estar presents de forma intensa en la dieta des d’un mes abans de la intervenció fins a un mes després (el temps depèn del tipus d’intervenció).. Per la cirurgia s’ha d’evitar aquelles substàncies que tenen capacitat antiagregant o anticoagulant pel risc de provocar hematomes (all, Gingko, Ginseng), s’ha de plantejar una dieta depurativa, alcalinitzadora i potenciadora dels glòbuls vermells; així com complementar amb aquelles substàncies amb capacitat antiinflamatòria, analgèsica o inmunitària (harpagofit, Echinacea, Àrnica). Les millors eines per recuperar-nos d’una intervenció quirúrgica estan dins del propi cos i hem de crear l’ambient estable per potenciar-les.

  Per l’alcalinització de la dieta la proposta general és fer un 60% de dieta alcalina (incloure fruites, verdures de fulla verda, fruits secs, hortalisses, llavors, algues,…) i un 40% de dieta àcida (rebaixar les quantitats d’alcohol, café, cola, carn, peix, ous, …). En general, els productes d’origen animal son acidificants. Les fruites cítriques no son acidificants, contràriament al que pugui semblar.

  La cura de les cicatrius sempre ha utilitzant tractaments naturals, de entre els que destaquen el coco (en sabó), l’oli d’oliva (en crema o sabó) i la rosa de mosqueta (en solució).

  La millor oportunitat per fer una bona cirurgia és la primera. Després si hi ha complicacions els resultats ja seran pitjors, i el resultat de noves cirurgies és difícil de predir. Hem de preparar de forma harmònica el cos, la ment, la cirurgia, els professionals i el lloc. Amb una correcta indicació, una adequada asèpsia quirúrgica, una tècnica depurada i el cos preparat es poden esperar els resultats més òptims.

  Share
  Comentar →
 • Posted by Carolina Brunes on 31 gener, 2015, 8:47

  Un article impactant ii novedos. Necessitava trobar quelcom aixi per una propera Cirurgia. Gracies

  Reply →
  • Posted by catalina on 17 juny, 2015, 23:33
   in reply to Carolina Brunes

   Doctor Pere Mir, disculpe que distraiga su valioso tiempo para volver al mensaje enviado el 5 de junio, pero aquí en argentina no he encontrado medico que tenga en cuenta la dieta alcalina. Su blog es excelente.
   Por favor contésteme, gracias,cordial saludo

   Reply →
 • Posted by catalina on 5 juny, 2015, 19:02

  Dr. Pere Mir: desde Argentina estoy leyendo su pagina web y me he quedado maravillada al leer las indicaciones para una c irugía. Lamentablemente fuí operada de cadera por una caída y tengo prótesis que, a los 10 meses se aflojó.Eso me trajo una gran depresión porque temo que se salga al moverme, con la consiguiente pérdida de músculo.Los médicos dicen esperar, aunque otro estima mejor re-operar; tengo dolores al caminar.un poco. Recurro a Ud para que me oriente, y si puedo enviarle por Scaner las gamagrafías para tener certeza de lo que debo hacer. Mil gracias por "escucharme", por favor qué puedo hacer?. Mi saludo cordial y quedo a la espera

  Reply →

Comenta aquesta publicació

Cancel reply

Photostream

Share