• Clínica Teknon Privat
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic Berguedà
  +34 93 822 07 07
Share
  • 30 SET. 15
  • 0
  Leo Messi torna en 5 setmanes: els 4 motius

  Leo Messi torna en 5 setmanes: els 4 motius

  Share

  Ahir (26 de setembre) es va lesionar Leo Messi d’un esquinç al lligament lateral intern al genoll esquerre. La seva cama dominant. Desconec si aquesta cama té una assegurança, però hauria d’estar-ho i per sobre dels 100 milions d’Euros. El pronòstic es de 7 a 8 setmanes de baixa. Això vol dir que tornaria just per jugar el 21 de novembre (partit contra el Real Madrid), però s’han de valorar 4 fets adicionals que rebaixaran aquesta lesió a 5 setmanes. Expliquem.

  Leo Messi porta unes 15 lesions en els seus 10 anys de carrera esportiva professional. Han destacat sempre les lesions musculars, especialment dels seus bíceps fins que va aprendre a tonificar-los i a descarregar-los, es a dir, a cuidar-los. Ha tingut períodes d’inactivitat entre 1 i 10 setmanes. La temporada 2005-2006 patia dues lesions on destaquen els 2.5 mesos de la ruptura de bíceps. En aquell moment ell encara no coneixia la importància del bíceps en la seva carrera explosiva. La temporada 2006-2007 en patia dues on destaquen els 2 mesos de la fractura del cinquè metatarsià per una distribució inadequada dels tacs a la seva bota. Allà el Barça va aprendre a fer estudis de pressions plantars. La temporada 2007-2008 novament 3 lesions amb predomini del bíceps i fins a 6 setmanes de baixa. Aquí canvia el físic de Leo: augmenta la volumetria de les seves cames, perd algo d’explosivitat, incorpora molta tasca preventiva a les seves sessions de fisioteràpia (sobretot de la mà del Juanjo Brau) i aprèn a recuperar. Ell vol guanyar títols, sap que per això necessita jugar i es prepara a consciència amb aquest canvi físic que el permet estar 5 temporades sense lesionar-se (traumatismes menors). La 2013-2014 novament dues lesions i el bíceps femoral el té 2 mesos parat. Torna a tonificar i segueix sense lesionar-se. Pràcticament dos anys fins a aquesta nova lesió que es traumàtica, és a dir, menys previsible.

  Com pot passar pràcticament 5 temporades sense lesionar-se amb tots els títols, gols i a més de 60 partits per temporada? Doncs amb preparació, discreció, recolzament fisioterapic continuat, coneixements, disciplina, tonificació, ordre, voluntat, perseverança i mentalització.

  Els seus genolls els hem tingut fins ara sans i això en una carrera esportiva llarga com la seva no serà tota la vida. Però gaudeixen de 4 avantatges: un centre de gravetat baix (1.68 cm), unes cuixes hipermusculades, no han tingut lesions en els seus anys d’inici esportiu (més laxes) i un coneixement altament desenvolupat de tècniques de minimització del contacte. No espera als rivals amb el peu fixe a terra sinó en moviment o en l’aire. I així va ser la lesió d’ahir.

  Un dels problemes més importants per resoldre de les ressonàncies magnètiques es que són proves estàtiques i no poden valorar l’estabilitat, el dolor en moviment ni el grau d’afectació en longitud dels lligaments. En ocasions li costa diferenciar lesions agudes o cròniques. Amb això intervé l’exploració física del metge que acaba d’interpretar el que es veu a la ressonància. Però es essencial un element no valorat fins ara i que s’ha d’incorporar necessàriament en el futur. L’anàlisi de les imatges de vídeo de l’episodi. Allà es pot deduir o ajudar a saber el grau d’afectació de les estructures lligamentoses, meniscals o musculars, pel mecanisme de la lesió. I fins hi tot el diagnòstic.

  La recuperació serà més ràpida doncs per aquests 4 motius: 1) s’ha de tenir en compte el mecanisme lesional (en moviment i en suspensió, i no estàtic) per mitjà de l’anàlisi de les imatges de vídeo i no només les imatges de la ressonància, 2) la capacitat de cicatrització del jugador està potenciada com ha demostrat repetidament en la recuperació de lesions, 3) la disciplina de recuperació el motiva i sap el que ha de fer (la tasca de musculació ja la té feta), i 4) el quadre mèdic no pot córrer riscos en temes de previsió o planificació i ha de tirar llarg en els plaços.

  Per a l’optimisme explicar que aquest repòs d’un mes li anirà fantàstic per la planificació física de la temporada. El 1 de Novembre contra el Getafe? Potser una mica aviat. El 4 de novembre contra el Bate Borisov n’acabarem de parlar. Fins i tot en el tema de les lesions és un prodigi.

   

  Dr. Pere Mir

  27-09-2015

  Share
  Comentar →

Comenta aquesta publicació

Cancel reply

Photostream

Share