• Clínica Teknon Privat
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic Berguedà
  +34 93 822 07 07
Share
  • 04 JUL. 16
  • 1
  Riscos del paracetamol en la dona embarassada

  Riscos del paracetamol en la dona embarassada

  Share

  Un nou estudi liderat per la Dra. Claudia Avella-Garcia ha trobat que el paracetamol (acetaminofén), que es prescriu àmpliament durant l’embaràs, té una forta associació amb símptomes de l’espectre autista en nens mascles i amb símptomes relacionats amb inatenció i hiperactivitat en tots dos sexes.

  Els resultats han estat publicats aquest mes (Juny 2016) en la revista International Journal of Epidemiology. Es el primer estudi d’aquest tipus a Europa, que descriu una associació independent entre l’ús d’aquest fàrmac durant l’embaràs i símptomes de l’espectre de l’autisme en nens. També és el primer estudi que indica diferents efectes del paracetamol sobre el neurodesenvolupament segons el sexe. Comparant els nens i nenes exposats persistentment al paracetamol amb els no exposats, l’estudi ha trobat un augment del 30% en el risc de perjudici per a algunes funcions de l’atenció; i un augment dels símptomes de l’espectre autista en els nens mascles únicament.

  Els investigadors van reclutar a 2.644 parelles mare-fill en un estudi de cohorts de naixement a Espanya durant l’embaràs. Quan es van avaluar als cinc anys, els nens exposats tenien aproximadament un 40% més risc de símptomes d’hiperactivitat o impulsivitat que els no exposats. Els nens i les nenes exposades de forma persistent van mostrar un pitjor rendiment en el K-CPT, un examen computeritzat que mesura la falta d’atenció, la impulsivitat i la velocitat de processament visual.

  Aquest estudi s’afegeix a uns altres que ja exposaven la relació entre paracetamol en embarassades i l’asma en la infància. Un altre estudi, realitzat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i l’Institut Municipal de Recerca Mèdica amb la col·laboració de la Universitat de Aarhus (Dinamarca), havia posat de manifest la relació entre l’ús d’aquest fàrmac en l’embaràs, especialment durant el primer trimestre, i el risc que els nens sofreixin problemes respiratoris o desenvolupin asma durant els primers set anys de vida. Concretament confirmava que la ingesta d’aquest medicament amb propietats analgèsiques augmentava un 20% el risc d’asma durant els primers 18 mesos i fins a un 50% si l’estudi s’ampliava als set anys.

  Aquest nou estudi actual (nascut també en el CREAL) conclou que, tenint en compte que l’exposició al paracetamol durant l’embaràs és comú en la població, podria contribuir a augmentar el nombre de nens amb símptomes de dèficit d’atenció i hiperactivitat o de l’espectre autista. No obstant això, se subratlla que abans de donar recomanacions sobre el seu ús, fa falta dur a terme estudis amb mesuraments més exactes de les dosis (recordar que antigament la dosi de paracetamol diària era de 500 mg/8 hores i actualment és d’1 gram/8 hores) i fer avaluacions risc-benefici pel que fa a l’ús de paracetamol durant l’embaràs i la primera infància (ja que existeixen molt pocs analgèsics que es puguin utilitzar durant l’embaràs).El 50% de les embarassades prenen paracetamol, sense saber que aquest pansa la barrera placentària i el fetus no té capacitat per metabolitzar-lo.

  És a dir, l’evidència actual no comporta la necessitat de retirar la seva prescripció en les embarassades, però sí de restringir-ho i d’informar adequadament.

  Referència
  Avella-Garcia CB, Julvez J, Fortuny J, Rebordosa C, García-Esteban R, Galán ANAR, Tardón A, Rodríguez-Bernal CL, Iñiguez C, Andiarena A, Santa-Marina L, Sunyer J. Acetaminophen usi in pregnancy and neurodevelopment: attention function and autism spectrum symptoms. Int J Epidemiol. 2016 Jun 28.

   

  Share
  Comentar →
 • Posted by Sandra Lasurt Bachs on 13 juliol, 2016, 11:38

  Una gran troballa ,sense dubte ,en la qual val la pena seguir aprofundint!!

  Reply →

Comenta aquesta publicació

Cancel reply

Photostream

Share