• Clínica Teknon Privat
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic Berguedà
  +34 93 822 07 07
Share
  • 03 OCT. 15
  • 0
  Un hospital amb un ferit de bala diari

  Un hospital amb un ferit de bala diari

  Share

  Llegeixo que un important advocat de Nova York ha rebut un tret al cap en una celebració on es trobava i es debat entre la vida i la mort al Kings County Hospital Center (Brooklyn, New York). És un gran hospital allotjat al mig del barri de Brooklyn, fora dels coneguts hospitals i Universitats de Manhattan.

  Fa 27 anys (1988) un jove estudiant de 3r Medicina iniciava a principis d’Agost un mes de pràctiques al Kings County Hospital de Brooklyn (www.nyc.gov/kingscountyhospital) al servei de Medicina Interna. Era el meu primer viatge a Estats Units. En aquell centre des del servei de Medicina Interna fèiem habituals consultes a Urgències on cada cop era testimoni d’una situació dantesca i esfereïdora. M’explicaven que era un hospital que rebia de mitja un ferit de bala al dia. Vaig arribar a pensar per la meva inexperiència que aquella situació era normal. La meva presència allà responia a les gestions d’un metge resident de Medicina Interna en aquell moment (després Oncologia) i actualment el millor oncòleg del país: el Dr. Josep Baselga. Per mi va ser el primer exemple d’una vida dedicada a la feina, quelcom comú en molts metges i que m’he anat trobant després en molts exemples.

  El Kings County té una historia de quasi 2 segles (1831), 627 llits i dona servei a 2.6 milions d’habitants del barris de Brooklyn i Staten Island. Realitza 145.000 Urgències anuals i va ser el primer hospital nord-americà triat amb la màxima qualificació com a Hospital de Traumatologia (nivell 1).

  Aquells dies de l’any 1988 vaig viure amb el Miquel Sebastià. Un hospitalari gironí afincat durant moltes dècades a Nova York. Com jo també hi era l’Oriol Pujol. Una persona violenta en aquella època. No el vaig tornar a veure fins molts anys després com s’amagava dels objectius de les càmeres quan tot l’escàndol de la seva família.

  Els dos anys següents (1989 i 1990) vaig anar a un altre d’aquests ‘City Hospitals” (Jackson Memorial a Miami) que també eren referència per tots els ferits greus de la ciutat, però un esglaó per sota de Nova York. Allà hi vaig anar amb el que serà –si no ho és ja- el millor traumatòleg esportiu d’Espanya: Dr. Manuel Leyes. A Miami em vaig donar compte que el que havia vist a Nova York era excepcional.

  Els sis anys que vaig treballar en un d’aquests grans ‘City Hospitals’ a Barcelona (Vall d’Hebron) vaig veure de guàrdia tres ferits de bala però només un de greu (els altres superficials). Probablement a Brooklyn no hagin canviat molt les circumstàncies tot i les 3 dècades que han passat.

  Un ferit de bala al cap o es mort o queda amb seqüeles molt severes. Només els balins deixen lesions menors. I moltes vegades es decideixen no retirar per la complexitat de les intervencions. Aleshores ve la necessitat de fer ressonàncies i què fem? Els camps electromagnètics son capaços de mobilitzar determinats metalls i poden agreujar lesions. Què fem? Doncs treure un balí d’una localització accessible amb una intervenció quirúrgica. Veure si és de plom o de ferro. Si es de plom podem fer la ressonància sense problema. És un cas meu de fa menys d’un any, després de prohibir-li les ressonàncies durant molts anys finalment va descobrir que se li podien fer tot i un balí allotjat darrera un ull. El ferit de Nova York ho té molt més complicat.

  Dr. Pere Mir

  03-10-2015

  Share
  Comentar →

Comenta aquesta publicació

Cancel reply

Photostream

Share