• Clínica Teknon Privat
  +34 93 595 17 10
 • Hospital de Berga
  +34 93 824 34 04
 • Gabinet Mèdic Berguedà
  +34 93 822 07 07
Share
  • 07 JUNY 16
  • 0
  El fatídic revolt número 12 de Montmeló

  El fatídic revolt número 12 de Montmeló

  Share

  El passat divendres 3 de Juny el pilot de motociclisme Luís Salom (Moto 2) tenia un mortal accident a 150 km/hora a la corba número 12 de Circuit de Montmeló (Barcelona). És una zona amb un sot conegut on s’acostuma a passar sense frenar. El pilot va veure’s obligat a frenar més tard perquè havia arribat 6 km/hora més lent que en la seva volta ràpida (degut a una menor acceleració en la corba anterior) i va voler frenar nou metres després, va perdre l’estabilitat de la roda davantera i va sortir propulsat la seva moto i ell contra el muro lateral del circuit. És una zona sense grava on l’escapatòria és asfaltada i fa que es llisqui molt més. La seva moto impacte contra les proteccions que absorbeixen part de la seva energia cinètica però que la deixen en el mateix lloc. El pilot va impactar directament contra la seva moto que acabava de rebotar contra aquestes defenses del Circuit. Un accident mortal d’entrada acostuma a ser per lesió de columna cervical alta, lesió cranial o lesió toràcica d’alt impacte.

  Fa 20 anys jo feia de metge traumatòleg en aquesta corba tant al Mundial de motos com de Fórmula 1 (1994-1995, inaugurat 1991). Aleshores tota ella era denominada la corba de l’Estadi, perquè era tot una llarga corba de dretes a la zona de l’Estadi. Ja tenia el carril de seguretat que queda a l’altre costat de les defenses per facilitar les evacuacions. Demanava sempre per estar en aquest lloc perquè m’agradava: era una corba amb baix índex d’accidents, amb molta presència de públic que la feia molt animada i on acabaven de posar una de les dos primeres pantalles gegants que hi van haver a Montmeló que feia que poguessis seguir el Gran Premi. Amb els anys el disseny de la corba va anar canviant per intentar reduir la velocitat amb que s’arribava a la corba d’entrada a meta. Les diferents corbes van anar agafant diferents noms (Europcar, New Holland,…). Es van col·locar també les conegudes proteccions de Fórmula 1 F1 TechPro desenvolupada per la FIA i el grup alemany de seguretat DEKRA dissenyades en teoria per absorbir impactes de F1 a 200 km/Hora. Fa uns anys (2007) la Fórmula 1 va decidir col·locar una xicane per reduir la gran velocitat a que es passa per aquest revolt, i reduir així la velocitat d’arribada a la corba final. Això no es va fer en el Mundial de Motociclisme fins aquest mortal accident. Costa d’entendre que no es treies l’escapatòria d’asfalt i es poses una de grava o alternativa (sorra, herba,…), quan aquestes escapatòries asfaltades són per Fórmula 1 (per intentar que es pugui reincorporar a la pista) i la Fórmula 1 ja no hi passava. La grava a demés augmenta les possibilitats de que la direcció de lliscament del pilot i de la moto siguin diferents, fet fatídic en aquest accident. Des del 2008 s’han fet diferents modificacions en totes les corbes del circuit i aquesta va romandre tal com estava. Alguns pilots han parlat d’altres problemes: asfalt envellit amb menys adherència (Rossi), escapatòria ampliable (Lorenzo) i sotejat del circuit (Marquez).

  La Comissió de Seguretat de la F.I.M. i del Circuit han de valorar: 1. Canviar les escapatòries d’asfalt per grava o altres materials, 2. Revisar l’asfalt: asfalt nou i reduir els sots i irregularitats, 3: Allargar l’escapatòria en qüestió, 4: Incorporar la xican al disseny fixe del Circuit, 5: Augmentar la capacitat d’absorbir l’impacte de les defenses en aquesta zona per mitjà de proteccions que tinguin estudis no només en F-1 sinó també en MotoGP. I finalment el punt clau, són moltes les peticions de pilots en aspectes de seguretat a diferents circuits que són silenciades per diferents factors. Un mecanisme que permetés transparentar tots aquest neguits i propostes, només pel fet d’informar, ja canviaria la dinàmica.

  Una abraçada a la família del Lluís Salom i a la família del motociclisme, DEP.

  Share
  Comentar →

Comenta aquesta publicació

Cancel reply

Photostream

Share